instagram facebook whatsapp-call
צור קשר

לקבלת ייעוץ עם הצוות המקצועי

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

    הגישה הביו-פסיכו-סוציאלית בטיפול במכורים

    בעיית ההתמכרות נוצרת עקב מכלול של גורמים מתחומים שונים אשר משתלבים יחדיו. טיפול יעיל בתופעת ההתמכרות צריך לענות על מכלול צרכיו של המטופל, ולתת מענה לבעיות רפואיות, פסיכולוגיות, חברתיות, תעסוקתיות וחוקיות. המודל הטיפולי הביו-פסיכו-סוציאלי הוא מודל מקיף, אשר מתייחס למכלול הגורמים מהתחומים השונים אשר משתלבים יחדיו ויוצרים את בעיית ההתמכרות.

    גורמים פסיכולוגיים

    מבחינה פסיכולוגית, התמכרות לסמים ולאלכוהול היא דרך בלתי מסתגלת של האדם להפיג סבל רגשי ולהפחית תחושות של לחץ, חרדה, כעס ודיכאון. מדובר בניסיונו של המכור להקל על מציאות בלתי נסבלת וקשה להתמודדות בדרך של "ריפוי עצמי". בטווח הקצר, סמים ואלכוהול עוזרים לאדם שצורך אותם להתגבר על עכבות ועל איסורים פנימיים ומוסריים, וכן מסייעים לו להתגבר על חוסר ביטחון עצמי ביצירת קשרים עם הזולת. בשל תכונותיהם הפרמקולוגיות, סמים ואלכוהול מצליחים להקל על כאב רגשי מתמשך ועל תחושות של לחץ. מאידך, הם משרתים את אלה שיש להם שאיפה להרס עצמי, ומשמשים עבורם גם דרך להעניש את עצמם ואת סביבתם.

    גורמים סוציולוגיים

    לכל אדם, במיוחד למתבגרים, יש נטייה להתנסות במעשים ובחומרים שעלולים להוביל אותם בהדרגה למצב של התמכרות. לחץ חברתי, הרצון "להיות שייך", סקרנות טבעית וזמינותו של החומר הממכר הם אלמנטים מרכזיים אשר משפיעים על התפתחותה של תופעת ההתמכרות. הלגיטימציה החברתית להתנהגות הממכרת גם היא בעלת השפעה מכרעת לשאלה האם אדם יפתח התמכרות ומאיזה סוג. כך למשל, עד לפני שנים לא רבות הייתה ההתמכרות לסמים תופעה הנפוצה בעיקר בשכבות האוכלוסייה הדלות והעברייניות. בשנים האחרונות התרבו סוגי הסמים, הם הפכו ליותר זמינים ונגישים, וחלקם אף זוכים ללגיטימציה בציבור. כתוצאה מכך, לצערנו הרב היום תופעת ההתמכרות לסמים קיימת בשכיחות גבוהה יחסית בכל שכבות האוכלוסייה.

    גורמים פיזיולוגיים

    מחקרים מראים שמה שמבדיל בין מי שהופך למכור ובין מי שלא, היא יכולתו האנליטית של המוח להעריך מראש את הנזק שעלול להיגרם אם תינקט הפעילות המזיקה, ובד בבד היכולת לוותר על ההנאה על-ידי הימנעות מפעילות זו. תהליך זה נעשה על-ידי הפעלה של מעגל בלמים מוחי טבעי הנקרא gaba. אצל מכורים המעגל הטבעי הזה כנראה פגום, מה שגורם למוחם להתקשות בבלימת הדחפים ובהתגברות על הכמיהה למושא ההתמכרות.

    כשאדם נמצא במצב של מתח, מוחו מתמקד בגורם המתח / הסכנה, והקורטקס הקדמי שאחראי על שיקול הדעת פועל פחות טוב. תגובה זו גורמת לאדם הסביר לפעול ביתר אימפולסיביות, אך בקרב מי שיש לו נטייה להתמכרות התוצאה עלולה להיות כניעה לדחף להשתמש בחומר המזיק.

    מדענים אשר חוקרים את המוח טוענים שיש אנשים בעלי נטייה קדם גנטית להתמכרות, אך מאחר שההתמכרות קשורה לפעולות המוח הבסיסיות כמו הזיכרון, התגמול, קבלת ההחלטות וכד', כל אחד יכול להפוך למכור אם ייחשף במידה מספקת לחומרים או לפעולות שגורמים לו הנאה מרובה מאוד.

    גם התמכרויות שאינן כימיות, כגון הימורים, סקס, קניות וכד', יכולות להפוך להרגל קבוע ולהתמכרות של ממש.

    טיפול במכורים במכון הגמילה והשיקום "מרכז אמיל"

    במכון הגמילה והשיקום מסמים ואלכוהול "מרכז אמיל", מתבצעת התערבות טיפולית רב תחומית – הן ברמה האישית, הן ברמה הקבוצתית והן ברמה המערכתית. עיקרון הטיפול במתמכרים הוא טיפול משולב, שמטרתו להביא לגמילה אפקטיבית שתישמר לטווח ארוך. בטיפול משולב זה מתקיימות שיחות פרטניות, מתנהלות קבוצות תמיכה, מתבצעות התערבויות משפחתיות, וניתן למטופל סיוע סוציאלי מותאם בקהילה.

    בטיפול משולב זה המתבצע במכוננו, אנו מתייחסים לשלושת הרבדים שבהם מתקיימת הבעיה: הרובד הביו, הרובד הפסיכו, והרובד הסוציאלי.

    • הרובד הביו – בשלב הראשוני, אנו מתמקדים בגמילה הפיזית ובהתגברות על התסמינים הנלווים אליה. במקרים שבהם ההתמכרות לחומרים הייתה מעין "ריפוי עצמי" להפרעה או למחלה כלשהי, הרופאים המטפלים במכוננו נותנים למטופל טיפול תרופתי מתאים.
    • הרובד הפסיכו – בשלב זה, אנו מתמקדים בחלקים התוך-אישיים של המכור: אנו דואגים לחזק את כוחות האגו שלו, מכשירים ומדריכים אותו לקחת אחריות על ניהול חייו, ומגיעים ביחד עמו להבנה אודות הסיבות להתמכרות ושורשיה.
    • אחד הטיפולים האפקטיביים שמתבצעים בשלב זה, הוא אימון למניעת "נפילה" (relapse) אשר כולל שני שלבים; השלב הראשון הוא זיהוי מצבי סיכון והימנעות מהם, והשלב השני הוא פיתוח דפוסי התמודדות חדשים שיאפשרו למטופל להצליח במשימות החיים מבלי לצרוך סמים / אלכוהול.
    • הרובד הסוציאלי – בשלב זה, אנו מתמקדים בשיקום הקשרים החברתיים (המצומצמים והנרחבים) של המטופל ברבדים השונים:
      • אנו מסייעים למטופל לשפר את מערכות היחסים הבין-אישיות החיוביות שלו.
      • אנו מבצעים התערבות במערכת המשפחתית של המטופל, במטרה לאפשר לבני משפחתו לקבל את השינוי שחל בו ולשמר אותו.
      • במידת הצורך, אנו מסייעים למטופל לבצע שינוי בהשתייכותו החברתית; הצלחת הגמילה תלויה במידה רבה בכך שהמטופל ינתק קשרים עם אנשים שחברתם עלולה לפתות אותו ליפול בשנית לחומר הממכר. מאידך, על המטופל ליצור קשרים חדשים שיסייעו לו לשמר את השינוי החיובי שחל בו.
      • אנו מסייעים למטופל להשתקם מבחינה תעסוקתית ולשוב למעגל העבודה התקין.
      • אנו מסייעים למטופל להתמודד עם מצבים שליליים שההתמכרות הובילה אותו אליהם – חובות, תיקים פליליים וכיוצא בזה. אנו עושים כל שביכולתנו כדי לאפשר למטופל לפתוח דף חדש וחיובי בחיים, וליצור עבורו קרקע להתמודדות תקינה בהמשך.

    לקבלת ייעוץ עם הצוות המקצועי

    השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

      מאמרים נוספים

      post-image
      גמילה ותסמינים מכדורים

      גמילה מכדורים נרקוטים היא גמילה מתרופות מרשם. לא פעם, אנשים סובלים מכאבים קשים אשר בכדי להתמודד איתם הם נדרשים ליטול...

      המשך קריאה
      post-image
      איך ניתן להיגמל מתרופות פסיכיאטריות בצורה בטיחותית

      ישנם סוגים שונים של תרופות אשר השימוש בהן יכול להיות ממכר. מדובר לרוב על תרופות מרשם שיש להן השפעה ברורה...

      המשך קריאה
      post-image
      איך נגמלים בקלות ובמהירות מכדורים?

      תרופות מסוגים שונים עלולות להיות ממכרות בנטילה ממושכת. השימוש בתרופות הללו יכול להיות בעל תופעות לוואי, אך לעיתים לאדם אין...

      המשך קריאה